Loading...

INI BAHAYA NYA MEMBELI AYAM DI SUPERMARKET!! BACA DAN SEBARKAN

loading...
loading...



Lebih daripada tiga suku supermarket yang menjual ayam positif kuman pembawa keracunan makanan.

Penemuan terbaharu menemukan 76 peratus % daripada daging itu mengandungi bakteria campylobacter.Sejenis bakteria biasa yanng menyebabkan keracunan makanan yang mengakibatkan 100 kematian setiap tahun Di US.

Walaupun kes keracunan Makanan ini berlaku di luar negara namun ia bukan satu petanda baik apabila memandangkan rakyat malaysia rata-rata membeli daging mentah yang telah diproses dan diplastikkan terutamanya ayam.

Bakteria Camylobacter ini mampu tumbuh dan hidup dalam kadar yang lama dan boleh mengakibatkan kematian jika dimakan dalam jangka masa yang panjang.Mirroruk.
Keracunan Makanan oleh Bakteria Campylobacter
Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini:

Cara keracunan makanan oleh Campylobacter Jejuni merebak
Tanda-tanda
Tempoh jangkitan
Pencegahan

Agen penyebab
Bakteria Campylobacter jejuni.
Punca
Usus haiwan
Air yang tercemar

Makanan yang biasa dikaitkan dengan bakteria ini:
Susu mentah
Daging unggas (ayam, itik dan burung)
Hati
Kerang mentah
Cendawan
Air yang tercemar

Cara keracunan makanan oleh Campylobacter Jejuni merebak
Makanan yang tidak dimasak dengan sempurna
Air yang tercemar
Pencemaran silang dari daging mentah ke makanan yang telah dimasak
Susu yang tidak dipasturkan dengan betul

Tanda-tanda
Cirit birit yang berdarah
Sakit perut
Sakit kepala
Muntah-muntah

Tempoh jangkitan
Antara satu hingga sepuluh hari (biasanya 2 - 5 hari).

Pencegahan
Asingkan makanan yang mentah dan yang telah dimasak
Masak dengan sempurna sajian berasaskan daging dan unggas

Info Tambahan
Salmonelosis.

Salmonelosis. Keracunannya disebabkan oleh bakteria Salmonella yang didapati dalam ayam. Tanda-tanda umum dirasakan selepas 24-48 jam.

Berikut ialah beberapa cara yang betul dalam pengendalian makanan dan keselamatan di dapur.

Peti sejuk mestilah kurang dari 4 darjah celsius atau 0 darjah celsius untuk peti dinginbeku.
Perlu diingatkan bahawa suhu sejuk tidak membunuh bakteria, tetapi menghalang daripada membiak.

Makanan yang disimpan mestilah dalam bekas yang ditutup atau dibungkus.

Basuh tangan dengan teliti sebelum atau selepas mengendalikan makanan bagi mengelakkan pencemaran bakteria salmonella atau organisme lain.

Peralatan dapur seperti alatpemotong perlu dibasuh dengan air panas sebelum penggunaan terutamanya alas pemotong daging.

Alas pemotong yang terbaik ialah jenis arkrilik kerana mudah dibasuh dan tidak meninggalkan alur yang membolehkan bakteria hidup.

Sebaik-baiknya gunakan alas pemotong yang berasingan bagi daging dan sayur- sayuran.
Jangan sekali-kali memakan makanan berkulat.

Elakkan dari menggunakan telur retak yang berkemungkinan mangandungi bakteria Salmonella. Bagaimanapun telur yang sempurna juga berkemungkinan mengandungi salmonella.

Kerana salmonella mudah dihapuskan pada suhu tinggi, masak dengan sempurna merupakann cara yang terbaik. Elakkan makan telur mentah dan separuh masak.

Mengasingkan makanan yang telah dimasak dengan makanan yang belum dimasak atau yang mentah. Ini kerana makanan yang telah dimasak lebih mudah tercemar berbanding makanan belum masak.

Pilih makanan yang telah dimasak untuk menjaga keselamatan. Banyak makanan seperti buah dan sayur agak selamat dalam keadaan semulajadinya.

Makan makanan yang dimasak serta merta. Apabila makanan telah sejuk, bakteria lebih mudah mencemarinya.

Simpan makanan yang telah dimasak dengan cermat pada keadaan yang sesuai. Simpan di atas pemanas atau kawasan dingin.

Panaskan semula makanan dengan teliti. Ini adalah cara yang paling baik untuk menjauhi daripada kuman yang mungkin muncul semasa dalam simpanan.

Cara memilih ayam ala makcik KFC

1. Pilih ayam yang nampak segar dengan melihat warna ayam tu. Pilih daging / isi ayam yang berwarna pinkish .. erm.. merah muda yang tak terang .. haha camne nak jelaskan warna tu ey )

2. Kalau beli ayam sekor ... pilih ayam yang tak banyak koyakan pada kulit ayam tu. Kalau terkoyak banyak makna nya ayam tu dah asyik kena belek2 dan kena baling2.

3. Kalau membeli yang dah d bungkus dalam plastik. Pastikan plastik tu masih elok , masih nampak terang. Kalau tak .. maknanya macam kat atas tadi tu la ... dah jenuh kena belek2 , sentuh2 , pilih2 ... dan ni meningkatkan risiko bakteria merebak.

4. Jangan beli ayam kat Supermarket jika nampak banyak sangat darah. Kemungkinan besar dah d defrost banyak kali.

5. nak tau daging ayam tu segar ke tak .. daging tu akan mantul balik bila kita tekan.

6. Sekira nya beli dalam jumlah yang banyak , untuk makan seminggu. Bagi2 lah daging ayam tu kepada beberapa bahagian ngam2 untuk sekali makan. Letak dalam plastik berasingan
loading...
loading...

Klik Share Di Bawah Jika Bermanfaat :

Share on Google Plus
loading...
Terima Kasih Kerana Membaca Dan Mohon Share Jika Bermanfaat
Dikongsikan Semula Oleh : www.ekisah.com
Artikel di dalam blog ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog secara tidak bertapis yang hanya bertujuan untuk berkongsi maklumat dengan masyarakat umum. Sekiranya perkongsian artikel yang dipaparkan disalah ertikan, www.ekisah.com tidak akan bertanggungjawab. Terima Kasih

About Unknown

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

loading...